Over Stadsschutterij St. Sebastianus
Veel mensen kennen het typisch Limburgse verschijnsel Schutterij wel degelijk. Zo zien zij hen regelmatig door de straten trekken wanneer er een feest of iets te vieren is. Maar kennen zij de schutterij werkelijk? Vele denken bij het woord schutterij aan OLS, koningsvogelschieten en bier! Graag willen wij een aantal dingen in het juiste daglicht zetten en zodoende uw beeld van wat een schutter is en doet duidelijk maken.
Een beetje geschiedenis
Schutterijen bestaan al zeer lang. Zo wordt bijvoorbeeld onze schutterij reeds genoemd in 1459. Dat is reeds meer als 500 jaar geleden. Weinig verenigingen zullen kunnen zeggen dat zij al zolang bestaan. Zij werden opgericht om te fungeren als een soort politie en later als een soort plaatselijke (semi-) militaire afdeling.
Nu moet u niet denken dat deze mensen constant met de steden in de buurt “oorlogje” voerden maar zij hebben wel degelijk aan zulke handelingen deelgenomen. Ook ondersteunden zij de plaatselijke “rechtbank”, en voerden hiermee een soort politie taak uit. (was dit soms de voorloper van de mobile eenheid?). Maar nu genoeg van vroeger. Ook vandaag bestaan er nog schutterijen. En een hiervan is Stadsschutterij St. Sebastianus in Heerlen.
Schuttersfeesten
U hebt al gehoord dat wij een behoorlijk oude “club” zijn. Maar onze schutterij is een moderne vereniging die dingen van vroeger doet en dit combineert met de dingen van vandaag. Zo voeren wij geen oorlogen meer maar vechten wij het uit in wedstrijden op de zogenaamde schuttersfeesten. En geloof maar, hier gaat er hard aan toe. Want dit is niet zomaar een uitstapje! Hier wordt wat van je gevraagd. Zowel individueel of als lid van een groep.
Vanaf het moment dat u uit de bus stapt, die jouw gratis naar de plaats brengt waar dit schuttersfeest gehouden wordt, moet u meteen aan de bak. Zo zult u het “materiaal” (geweer of instrument) moeten ophalen in de materiaalwagen. Daarna is het opstellen voor het zogenaamde “binnen komen”. Marcherend kom men tezamen het feestterrein op en word men beoordeeld door een deskundige jury hoe goed je dit als vereniging doet. Gekeken wordt o.a. naar hoe het uniform verzorgd is (o.a. knopen en schoenen gepoetst) en hoe gedisciplineerd en in gelid de hele groep erbij staat en marcheert. Hier vallen dan ook belangrijke “groepsprijzen” mee te behalen. Hierna heeft men even tijd om iets te drinken en te eten en vervolgens begint het schuttersfeest met de officiële opening met aansluitend een optocht. Ook hier wordt weer beoordeeld hoe goed de vereniging het doet ten opzichte van de anderen. In de optocht marcheer men “in parade pas” voorbij de eretribune. Hier kan men laten zien hoe goed men is in het marcheren en ook nog in het gelid blijven. Dit valt beslist niet mee! Echter het applaus van de vele mensen die staan te kijken naar o.a. uw inspanning maakt een hoop goed. Terug op het feestterrein is voor iedereen iets te doen. Men kan actief deelnemen aan b.v. individuele muziek optreden, of samen met collega drumband leden in de mars en concert wedstrijd. Een instrument bespelen krijgt u geleerd op de repetities door vakkundige instructeurs. Ook komt het militaire karakter van de schutterij hier kijken. Zo kunt u samen met andere schutters uit de vereniging deelnemen met een exercitiepeloton aan de exercitiewedstrijden. Hiervoor is wel regelmatig oefenen vereist. De exercitie oefeningen zijn hetzelfde als in het leger. Is dit niet actie genoeg? Dan hebben wij nog altijd het hoogtepunt en wel het schieten met de zware buks! Hier kunt u laten zien wat u voor een scherpschutter bent! Schieten gebeurd met een buks van meer dan 1,5 meter lang op blokjes (boules) van 1 x 1 cm op een hoogte van ca. 16 meter. Ga er maar aanstaan!
Uiteraard is er voldoende ruimte om iets te eten en te drinken of gewoon te kijken naar de verrichtingen van ander schutters. Aan het einde van deze middag gaat de hele vereniging (hopelijk met veel prijzen) samen weer veilig per bus terug naar huis. Dit allemaal zonder supportersrellen en ongeregeldheden.
De schutterij komt overal in binnen en buitenland. Van Rome tot Groningen voor haar plezier en voor (wed-)strijd. Zeker in haar eigen stad is de schutterij altijd aanwezig. O.a. bij de carnavalsoptocht, sinterklaas en diverse evenementen en processies. Ook voor feesten ben je bij de schutterij in goede handen. Zo hebben wij o.a. een jaarlijkse feestavond, barbecue en nog veel meer. De schutterij iets voor oude mensen? Ben je gek! De schutterij is voor oud en jong, meisjes en jongens. Nodig is enig doorzettingsvermogen, moed en de zin om met mensen zoals u en ik een van de oudste “clubs” in leven te houden en te laten groeien.
Aanmelden en lid worden?
De schutterij iets voor oude mensen? Ben je gek! De schutterij is voor oud en jong, meisjes en jongens. Nodig is enig doorzettingsvermogen, moed en de zin om met mensen zoals u en ik een van de oudste “clubs” in leven te houden en te laten groeien. Kortom, Heerlenaren die denken dat een schuttersuniform hun goed zal staan en die af en toe een schot willen lossen kunnen zich aanmelden bij de secretaris van de schutterij, e-mail [email protected] of per telefoon .06 57162299
Diegene die eerst eens willen zien hoe het toegaat bij de schutterij kunnen op dinsdagavond vanaf 19.15 uur ook komen kijken bij het Juphuis aan de Schandelerstraat 81 te Heerlen
Heb jij vragen of wil je je aanmelden en lid worden? Neem contact op om je aan te melden of stel je vraag.